Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A rossz szokások leggyakrabban istállóban tartott, unatkozó lovaknál alakulnak ki. Ha a ló felvesz egy rossz szokást, fontos, hogy megtaláljuk és megszüntessük a kiváltó okot. Ez sokszor nem könnyű sőt, kifejezetten nehéz.Fontos, hogy a ló mindig érezze, hogy ki a főnök.

 

NÉHÁNY ROSSZ SZOKÁS:

 

-Szitálás:

A ló nagy ívet leírva ide-oda lengeti a fejét. Ez nem tesz jót sem az izmainak, sem a végtagjainak.A szitálás a kétségbeesés jele: az ilyen ló magányosnak, csapdába esettnek érzi magát.Segíteni szokott, ha más lovak társaságába kerül, ha kiengedjük a karámba, vagy valahogy változatosabbá tesszük a napjait. Ha azonban már szokásként rögzült, nagyon nehéz megszüntetni.

 

-Lökdösés:

Egyes lovak olyan mohón követelik a csemegét, hogy az embert a falhoz szorítják az embert. Ezt semmiképp ne engedd!!

 

-Levegőnyelés,Karórágás:

A ló felső metszőfogával ráharap az etetőre, karámfára, vagy valamilyen tárgyra, és közben levegőt nyel. A felső ajkat erő nyomás hatására a ló agyában endorfin, egy boldogságérzetet okozó hormon szabadul fel. A levegőnyelés magányos, elhanyagolt lovaknál fordul elő. Éppen ezért nem szokott sikerrel járni a levegő lenyelését megakadályozó, a ló nyakára erősített szíj, inkább csak további szenvedést okoz az állatnak. A kiváltó okokat kell megszüntetni: a ló mozogjon, és dolgozzon többet, és töltsön több időt a fajtársai között, az istállóban is.

 

-Kapálás,Rugdosás:

A ló a boksza ajtaját rugdossa. Gyakran etetési időben teszi ezt, ha türelmetlen, vagy ha valami történik az istállóban. A viselkedés leggyakoribb kiváltó oka, hogy el van kényeztetve, minden adandó alkalommal édességet várna el az emberektől. Az ilyen ló a lehetó legtöbb időt töltse a legelőn, hogy megszabaduljon a fölös energiától. Mivel a rugdosás nem tesz jót az ízületeinek, erősíts az ajtóra gumiszőnyeget, hogy tompítsa a paták becsapódását.

 

Kép